079 - 331 12 00

Onderhoudstips voor houten meubels

Meubels van hout

De samenstelling van houten meubels

Houtfineer is een echt natuurproduct met alle daarbij behorende eigenschappen. Geen enkel fineerblad, hoe vakkundig ook gestoken of geschild, is identiek. Bij de samenstelling van meerdere fineerdelen spannen we ons in om uit de materialen een optimale selectie te maken. Afwijkingen kun je daarbij niet vermijden, maar dat is ook de charme van echt hout.

Afwerking en onderhoudstips voor hout

De fineersoorten worden geleverd in diverse tinten en kunnen verschillende beitskleuren krijgen. In alle gevallen worden ze afgelakt met een blanke componentenlak in mat of zijdeglans. De eigenschappen van die lak zijn identiek aan die van de overige lakken.
Het onderhoud beperkt zich tot normaal reinigen met een vochtige doek en ontvettende middelen. Gebruik geen middelen met een schurende werking. Na levering moet ook dit lakproduct twee maanden uitharden. Belast u in die periode het meubel niet te zwaar.
Let op: Hout verkleurt onder invloed van daglicht. Zo wordt kersen roder en eiken geler. Kunststof beschermingsdopjes onder bijvoorbeeld onderzetters of elektrische apparaten kunnen stoffen bevatten die vlekken in mat-naturellak veroorzaken. Deze vlekken zijn niet meer te verwijderen. Gebruik daarom liever vilt om uw tafel tegen krassen te beschermen.

Massief hout

Een tafel van massief hout is een natuurproduct. In tegenstelling tot gefineerde tafels, waarbij een dun laagje houtfineer wordt aangebracht op een paneel van MDF, is niet enkel het bovenlaagje van hout. Al wil "massief" niet zeggen dat het tafelblad of de poten uit één stuk zijn vervaardigd, want hout "werkt" onvermijdelijk.

Onder invloed van de luchtvochtigheid krimpt het hout of zet het uit. Een blad uit één stuk zou dan ook onherroepelijk krom trekken. Om dit te ondervangen wordt het tafelblad opgebouwd uit houten regels, die om en om worden verlijmd. Zo blijft het uitzetten en krimpen van het hout tot een minimum beperkt. Om diezelfde reden zijn ook de tafelpoten opgebouwd uit meerdere delen.

Ook in het gebruik zult u met het "werken" rekening moeten houden:

  • Plaats uw massief houten tafel niet te dicht bij een verwarming of open haard
  • Voorkom grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid (ca. 60% is ideaal).
  • Massief hout wordt geolied of voorzien van lak. Voor het onderhoud van gelakte tafels adviseren wij u graag over Leolux-lakken en fineersoorten.

Het onderhoud van geolied hout

  • De olie die gebruikt wordt voor het oliën van hout, reinigt en beschermt het hout en de nerf komt nog mooier tot zijn recht. Uw tafel is echter kwetsbaarder voor vlekken en vocht dan een gelakte tafel. Neem daarom gemorste vloeistoffen direct weg.
  • Voor het dagelijks onderhoud is het voldoende de tafel af te nemen met een droge of vochtige doek. Behandel uw tafel regelmatig met de bijgeleverde olie, of met een goede kwaliteit teakolie. Breng de olie met een doek dun aan op een schone, droge tafel. Nawrijven met een droge doek.
  • Gebruik geen bijtende middelen of schuurmiddelen.
  • Lichte krassen en vlekken behandelt u voorzichtig met een schuursponsje in de richting van de nerf. Daarna weer olie aanbrengen. Een onderhoudsset voor massief hout is verkrijgbaar bij Van Waay Interieurs.
  • Let op: plaats geen warme voorwerpen (pannen) direct op het hout. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn.

Kom voor onderhoudsadvies naar Van Waay Interieurs

De grootste design woonwinkel van Zuid-Holland, centraal gevestigd in ’t Groene Hart. Binnen een kwartier vanaf Zoetermeer, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Kom inspiratie opdoen, ontvang persoonlijk interieuradvies en laat ons uw woondroom visualiseren in full colour en 3D. Samen maken we er uw thuis van.

Maak een persoonlijke afspraak
Of vraag een offerte aan

Stel uw vraag aan Van Waay Interieurs

Aanhef *

Direct contact

Wat uw vraag over interieur design en ongewoon wonen ook is. Wij hebben een passend antwoord. U kunt ons ook altijd even bellen of een afspraak maken.

079 - 331 12 00 maak een afspraak

50+ internationale topmerken en Dutch design brands

079 - 331 12 00 Contact